Sportkunde Afstuderen

Fase 1: Stageplek zoeken

Nu je weet wat je interesses zijn en in wat voor domein je wilt afstuderen, is het tijd om op zoek te gaan naar een stagebedrijf. Hiervoor vind je tips van studenten zodat je hopelijk succesvol kunt gaan starten tijdens jouw afstudeerjaar. Dit kan je doen in de 3 onderstaande domeinen, lees elk domein goed door om te kijken wat het beste bij jou past!

Afstuderen binnen eigen onderneming

Binnen de Hanzehogeschool is het mogelijk om een eigen onderneming op te starten en hier binnen af te studeren! Neem hiervoor contact op met jouw coach en klik op de onderstaande pagina!

Voor het afstuderen binnen je eigen onderneming zijn een aantal vragen met antwoorden opgesteld. Deze zijn terug te vinden op de onderstaande pagina.

afstuderen in het buitenland

Lijkt een jaar buitenland en veel internationale ervaring opdoen jou wel wat? Dan is afstuderen in het buitenland wat voor jou! Dit betekend dat je alles in het Engels uit zal moeten voeren en mogelijk heel veel leuke levenservaring! Voor meer info kan je contact opnemen met Gerco van Dalfsen:  g.van.dalfsen@pl.hanze.nl

Ervaringen van een student

Sportkundestudent, Carlo, is aan het afstuderen met zijn eigen onderneming. Dit doet hij samen met Bram. Ze hebben elkaar ontmoet op de opleiding.

‘’In ons tweede studie jaar hebben wij samen stagelopen bij Paul de Boer (PT). Bram heeft hier de focus gelegd op de sociale media, en ik heb de focus gelegd op de supplementen. Samen hebben wij gefocust op het opzetten van een nieuwe locatie.

Het opzetten van de nieuwe locatie heeft gezorgd voor het opdoen van veel kennis omtrent het vinden van een pand, een makelaar, etc.

In het derde studiejaar zijn Bram en ik een minor SPI gevolgd. Als klas zijn wij naar Duitsland gegaan, waar een fitnessmarkt was omtrent nieuwe innovaties. Dit is waar het idee is ontstaan voor het starten van een eigen onderneming in EMS training.

Tegen het einde van het derde studiejaar hebben wij met Ben Hattink al rond gekregen, dat wij gingen afstuderen in een eigen onderneming en waren hier al 24 uur per dag mee bezig. Ben Hattink hebben wij betrokken bij ons gehele proces in aanloop naar het afstudeerjaar.

Einde van het schooljaar (2019/2020) waren rond mei de pakken en het pand rond. In juni zijn wij het pand gaan verbouwen en in augustus zijn we geopend, klaar om inkomsten te maken en om af te studeren met onze eigen onderneming!’’

Carlo

Sportkundestudent

Ervaringen van een student

Sportkundestudent, Lieke, is aan het afstuderen bij: Snowsports Nederland/ Snowsports Westendorf (Oostenrijk).

‘’In mijn 3e jaar sportkunde was ik erg zoekende naar een passend afstudeerbedrijf, je gaat toch een heel jaar afstuderen en wilt dan graag een passend bedrijf vinden. Door mijn eigen netwerk te gebruiken heb ik een hele leuke afstudeerstage.

Vorige winter ben ik werkzaam geweest als skilerares bij Snowsports Westendorf. Dezelfde eigenaren hebben samen ook het bedrijf Snowsports Nederland, een bedrijf die opleidingen tot ski- en snowboardinstructeur begeleid. Het bedrijf waar ik ook zelf mijn Anwärter behaald heb.

Tijdens mijn vakanties als skilerares in Westendorf, bedacht ik mij ineens dat Snowsports Nederland misschien wel een passend bedrijf voor mij zou zijn. Je bent zowel op kantoor als in de praktijk bezig, iets wat mij erg aansprak!

Ik heb best snel een gesprek ingepland en daaruit kwam als conclusie dat Snowsports Nederland plek had voor een sportkunde studente en mij graag wilde begeleiden in mijn afstudeertraject. Al vrij snel heb ik dit doorgegeven aan school en zo werd alles in werking gezet.

Het grootste deel van mijn afstudeerstage, 5 wintermaanden was ik in Oostenrijk. Alle contact met de COL en mijn afstudeerbegeleider ging via Teams. Nu werkte door de Corona iedereen vanuit huis en was dit geen probleem. Had dit niet het geval geweest, dan had dit ook zeker geen probleem geweest. Qua planning en tijd indelen is het vergelijkbaar als in Nederland. Het is in Oostenrijk wel verleidelijk om een ochtendje de piste op te gaan door de weeks, maar dit kan je dan ‘s avonds of op vrijdagmiddag na de COL gewoon inhalen.

Het stagelopen vanuit het buitenland vergt veel zelfstandigheid en discipline, maar is een mega aanrader!!’’

Lieke

Sportkundestudent

Binnenlandse organisaties

Wil je op de traditionele manier afstuderen? Dan heb je de keuze om zelf een afstudeerplek te zoeken en om via de stagemarkt vacatures te zoeken! Als je zelf zoekt moet je goed overleggen met jouw coach om te kijken of de organisatie aan de voorwaarden voldoet! Onderstaand is een knop naar de stagemarkt, waar je inspiratie op kan doen voor een mooie stage!

solliciteren

Wanneer je interessante bedrijven hebt gevonden en je bent klaar om contact op te nemen kan dit best spannend zijn. Het is ook de organisatie waar je een jaar moet zijn en de keuze hierin is erg belangrijk! Om het sollicitatieproces soepel te laten verlopen staan hieronder enkele tips:

Algemene tips van studenten

  • Begin op tijd met zoeken! Ruim voor de zomervakantie
  • Blackboard Matchpoint
  • Stageadressen van oud-studenten
  • Facebook/Linked-in bericht
  • Eigen netwerk
  • Stageadres van jaar 2
  • Google naar bedrijven (binnen jouw domein)
  • Zorgen dat je uniek solliciteert
  • Ga op bezoek bij het stagebedrijf
  • Houd je CV up-to-date!
  • Weet en deel wat bij jou pat/ wat jij graag zou willen doen
  • Laat je motivatie sprekend en opvallend zijn
  • Weet wat er van je gevraagd wordt (expertises)
  • Weet wat jij kan bieden (sterke punten en ontwikkelpunten

Hoe solliciteer ik?

  • Goed inlezen over het bedrijf
  • Stel van tevoren leerdoelen op
  • Zoek uit wat de kernwaarden van het bedrijf zijn
  • Neem initiatief, maar wees beleefd
  • Durf door te vragen tijdens gesprekken
  • Beter bellen dan mailen
  • Gepaste kleding dragen
  • Wees niet zuinig over je eigen kwaliteiten
  • Niet té bescheiden zijn
  • Geef aan wat jij graag wilt leren

curriculum vitae (cv)

Een CV kan gezien worden als een kaart met persoonlijke informatie waarmee je een organisatie of persoon probeert te overtuigen van jouw vaardigheden, product of dienst. Een website kan een vorm zijn van een overtuiging waarmee je persoonlijk onderscheidend vermogen naar voren probeert te brengen. Voor de meeste bedrijven wordt het ingezet als een marketingtool die van essentiële waarde is. De website is meestal een eerste indruk en kan als overtuiging dienen voor het maken van een bepaalde keuze.

Organisaties proberen doormiddel van kleurkeuze en andere visualiserende aspecten zichzelf te onderscheiden van de concurrent. Deze voorbeelden zijn redelijk grote organisaties en binden niet veel persoonlijk onderscheidend vermogen aan de aangeboden dienst of product. Wanneer het aanbod kleinschaliger is en er bijvoorbeeld een dienst aangeboden wordt die door de persoon zelf uitgevoerd wordt, kan de website ideaal functioneren als persoonlijk visitekaartje (cv?). Ditmaal niet om te solliciteren, maar om een dienst te verkopen en de bezoeker van de website te overtuigen van het onderscheidend vermogen dat jij kan bieden. In alle sectoren proberen mensen doormiddel van hun website jou te overtuigen van hun organisaties, denk aan restaurants, bouwbedrijven en allerlei andere commerciële organisaties. In de sportsector is het vaak de kant van persoonlijke begeleide training die hier gebruik van maakt. Wat veel organisaties naar voren willen brengen is de reden waarom jij als geïnteresseerde wel voor hun organisatie kiest en concurrentie links laat liggen. Voorbeelden van organisaties die persoonlijke begeleiding aanbieden en onderscheidend vermogen willen creëren met een persoonlijk verhaal zijn:

Voorbeelden concurrenten met een vergelijkbaar product of dienst

Het is niet essentieel om jou persoonlijke verhaal te koppelen aan jouw product of dienst om gegarandeerd succes te hebben. Dit is wel een keuze om goed over na te denken. Bepaal of het daadwerkelijk van meerwaarde is, voordat je je persoonlijke overtuigingen of vaardigheden blootstelt. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van personal branding is dit wel essentieel. Wil je een persoon overtuigen van jouw vaardigheden en wil jij iemand laten zien hoe jij als persoon bent? Probeer dit eens vorm te geven in de opzet van een website!

Maar heeft jouw product of dienst niet veel met jou als persoon te maken?

Denk er een tweede keer over na.

Curriculum Vitae (CV)

het maken van een krachtige CV

Motivatiebrief

Het belangrijkste document na je curriculum vitae

Solliciteren
-
Handvaten voor een goede voorbereiding