Sportkunde Afstuderen

fAq: Afstuderen binnen je eigen bedrijf

Voor het afstuderen binnen je eigen onderneming zijn een aantal vragen met antwoorden opgesteld.

Het proces is nagenoeg hetzelfde, context is anders: opdrachtgeversrol wordt door een extern iemand vervuld, die affiniteit heeft met ondernemen IHA en/of met het eigen (op te starten) bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld zijn: venture capitalist, business angel, coach, grote klant, toeleverancier, samenwerkingspartner, etc. De werkcontext is vaak divers: bij andere start ups, thuis, bij klanten, op het instituut, bij partners, eigen kantoor

De onderzoeksvraag is een kennisvraag en hangt van de geformuleerd praktijkvraag/probleem/challenge af. Ervaring leert dat het thema op een van de vele (functionele) gebieden kan zijn, bijvoorbeeld: marketing, klantacceptatie, HRM, technologie, processflows, financieel, juridisch, facilitair, organisatiekundig, duurzaamheid, health, veiligheid. Maar altijd dient de relatie met sport duidelijk en inzichtelijk te zijn binnen het ondernemend kader. 

Een (goed) idee hebben en een gesprek met o.a je studiebegeleider/coach/docent/medestudenten

De minor Sport Business Innovation (SBI) strekt tot aanbeveling vanuit een logische opgebouwde programmatische lijn. Eventueel kan dat ook met andere ondernemersgerichte minoren. Maar er zijn ook goede ervaringen met mensen zonder een dergelijke minor, logischerwijs kent het onderzoek gedeelte van het afstudeertraject dan veelal wat minder ondernemers-organisatorische raakvlakken. Maar staat bijv. product/dienstontwikkeling centraal. Sommige studenten zien kans om door te gaan op basis van ideeën uit jaar 1 (vak innovatief sportproduct) of andere ontdekkingen tijdens/naast de studie. Of het een en ander vindt plaats in combinatie met activiteiten in het buitenland. De juiste attitude/houding is wellicht belangrijker dan je studie-voorgeschiedenis.

Nee maar gedurende het afstuderen is het wel de bedoeling dat dit inschrijven plaats vindt voor het afstuderen zelf. De fase van ideeënvorming met betrekking tot opzet eigen bedrijf moet wel achter je gelaten zijn. De fasen van exploreren en exploiteren komen nu meer in beeld.

Studiebegeleider, studieadviseur of een van de afstudeerbegeleiders op dit terrein, zie afstudeerhandleiding

Reguliere proces, richting einde derde jaar (vwb NL Bc)

Het is bikkelhard werken in de combinatie werk-studie-prive, een 0900-1700 mentaliteit past niet.

Veel kennis is te vinden in het boekje Sport & Ondernemerschap, kennis en inzichten, die eigenlijk de basis vormen voor een afstudeertraject op dit terrein (Boek: SPORT & ONDERNEMERSCHAP )

 

Voor je beslist, zorg dat je veel mensen binnen en buiten de opleiding hebt gesproken, neem een bewuste doordachte keuze.

En ondernemersplan wordt door anderen veelvuldig als beroepsproduct genoemd. De ervaring leert dat dit veelal een bureaucratische (niet praktijkgerichte) achtergrond kent en wordt daarom niet voorgestaan. Een afstudeertraject waarbij de student veel achter zijn eigen computertje zit en plannen typt past niet in het voorgestane traject

 

Tip voor jullie en jullie doelgroep: praat ook even met leden van de COL ondernemerschap van dit jaar (of van voorgaande jaren)... Oha prima mensen, velen zijn zeer succesvol op divers terrein, die deze fase van studeren zeker zullen herkennen en graag (ook daarom) hun ervaringen delen.

Er zijn fantastische ervaringen, gemiddelde en slechte ervaringen...... dat mag geen verrassing heten.