Sportkunde Afstuderen

Fase 2: vraagdiagnose (PVA)

Deze fase loopt van het moment dat je begint met stagelopen tot het moment dat je je afstudeerplan inlevert. Er worden tools aangeboden hoe je je goed kan integreren in een organisatie als stagiair(e) en tips over het opstellen van je afstudeerplan.

start van de stage

Het stagebedrijf is nu bekend en je hebt er veel zin in! Je bent er alleen nog maar 1x eerder geweest en dat was voor de sollicitatie. Maar hoe nu verder? Hoe zorg ik ervoor dat ik direct een goed beeld van het stagebedrijf krijg en zij van mij? Hieronder staan een aantal verhalen van studenten die jou voorgingen en een aantal waardevolle tips & tricks om jouw start zo succesvol mogelijk te maken!

Tips en trics:

  • Wees op tijd!
  • Neem de tijd om alles rustig op te nemen. Je kan niet in 1 dag de hele organisatie al kennen.
  • Bereid je voor op de eerste dag. Doe research over de organisatie en verdiep je in het bedrijf.
  • Probeer goed de namen en functies te onthouden van collega’s. Schrijf dit bijvoorbeeld even op in een schriftje.
  • Het is niet erg om de eerste 3 weken “minder productief” te zijn, je moet eerst nog alles en iedereen leren kennen. Stress hier vooral niet om!

Ervaringen van studenten

"Mijn stage loop ik bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Hier heb ik in mijn minor ook al stage gelopen dus ik was al bekend bij de organisatie. Ik ben via medewerkers van de gemeente binnen gekomen, omdat ik die persoonlijk kende. Ik heb contact met hen opgenomen en zo via zijweggetjes binnen gekomen. Hierdoor werd ik goed ontvangen en konden de meeste mensen waar ik betrokken bij was mij al een beetje. De eerste weken was veel in de stof komen en de organisatie leren kennen. Verder ben ik veel rond gelopen in het begin, om mensen te leren kennen en in gesprek te gaan. Wat betreft de presentatie heb ik me niet bewust anders gedragen dan in andere situaties. Natuurlijk zorg je er voor dat je er altijd verzorgd uit ziet, maar ik heb wel geprobeerd om op dat gebied dicht bij mezelf te blijven. Niet overdreven netjes maar wel passend bij de organisatie. in de eerste weken van de stage is het vooral belangrijk om in de organisatie je plekje te vinden en je hierbij in te lezen. De stof opnemen en dan daarna pas verder met de plannen dat soort dingen."

"Ik werd direct open ontvangen bij het jongerenwerk in Wageningen. Ik heb het voordeel dat ik altijd naar kantoor kan komen dus de eerste dag heb ik een aantal collega’s ontmoet. Het scheelde dat ik in de zomer al eens op bezoek was geweest voor een sollicitatiegesprek. Toen had ik al een aantal werknemers ontmoet. Ik kreeg op de eerste dag een opdracht om de organisatie te leren kennen en alle contactpersonen op te zoeken. Zo had ik meteen een lijst met alle maatschappelijke organisaties en contactpersonen. Dit heeft mij geholpen gedurende mijn stage omdat ik meteen al veel mensen leerde kennen.

Ik heb veel collega’s gesproken en gevraagd wat hun taken precies zijn. Zo start je een gesprek en heb je de ruimte om uit te leggen wat mijn taak precies gaat zijn.

Ik heb zelf veel initiatief genomen om mij voor te stellen bij mensen die ik niet kende. Op mijn houding heb ik niet uitvoerig gelet maar ik probeer vooral belangstellend en nieuwsgierig te zijn.

De eerste weken heb ik heel veel mensen gesproken, de organisatie leren kennen en ik ben op zoek gegaan naar vraagstukken waar ik mee bezig kan gaan tijdens mijn stage."

"Mijn afstudeerstage loop ik bij Fit for Life op het Alfa-college. FFL is er voor de studenten, er wordt veel aandacht besteed aan een gezonde leefstijl, sport, bewegen en vitaliteit. Corona heeft een grote invloed op het mbo-onderwijs en dus ook op mijn stage. In het begin van het jaar zagen we elkaar maar één keer in de week tijdens een overleg moment op locatie. Verder had ik eigenlijk geen plek om te werken op locatie, ik werk veel vanuit huis. Omdat je zo weinig op locatie bent was het best wel lastig om de organisatie echt goed te leren kennen. Deze fase heeft bij mij dus ook wel wat langer geduurd, ik heb bewust meer tijd genomen om de organisatie te leren kennen. Ook omdat er nog geen direct thema of onderwerp was waar ik mee aan de slag zou kunnen. Mijn stagebegeleider liet mij in deze periode erg vrij om vanuit eigen interesses en ervaringen iets te kiezen om dit jaar onderzoek naar te gaan doen.

Om mijzelf te presenteren in de organisatie hebben we met een aantal andere afstudeerders bij Fit for Life een nieuwsbrief ontwikkeld waarbij wij ons kort voorstelden. Deze nieuwsbrief stuurden we naar alle medewerkers van het Alfa-college en het kwam ook online te staan. Daarnaast zijn we met alle Fit for Life coördinatoren van alle locaties online in gesprek gegaan om elkaar te leren kennen en informatie van de locaties op te halen. Ergens in de eerste weken zijn we ook langs alle locaties in Groningen en een aantal externe locaties geweest om een kijkje te nemen op de locaties.

Naarmate ik meer mensen gesproken had binnen de organisatie had ik een onderwerp waar ik interesse in had en wat mij leuk leek om mee aan de slag te gaan, het thema (beroeps)vitaliteit. Tot aan mijn afstudeerplan ben ik dus bezig geweest om zoveel mogelijk mensen te spreken in de organisatie en ben ik gaan kijken naar literatuur rondom het thema vitaliteit en de koppeling naar het mbo-onderwijs."

"Mijn naam is Eline Boer en ik studeer af bij KennisLab BIOR Noord. KennisLab BIOR Noord is een netwerk van verschillende partners die bewegen in de openbare ruimte stimuleren in Noord-Nederland. Tijdens de eerste weken van het afstudeerjaar kon ik nog één dag in de week op kantoor komen bij SportDrenthe en één dag in de week zat ik met andere stagiairs bij de Hanze. Doordat ik vorig jaar al stage had gelopen bij KennisLab BIOR Noord en toen mijn werkplek ook SportDrenthe was, kende ik vrijwel iedereen al. Hierdoor kon ik ook de nieuwe stagiairs verwelkomen en helpen bij het opstarten van hun stage. Doordat ik tijdens mijn minor ook al stage had gelopen bij KennisLab BIOR Noord en me toen ook al bezig hield met het project waarin ik nu afstudeer, wist ik al vrij vlot waar ik mee bezig kon en hoe mijn afstudeerjaar eruit zal komen te zien. Hierdoor kon ik al in een vroeg stadium aan mijn plan van aanpak beginnen, alleen dit vond ik nog best lastig. Globaal wist ik hoe ik het ging aan pakken, maar het is juist erg belangrijk dat je plan zo concreet mogelijk is. Het is eigenlijk de bedoeling dat andere mensen het plan kunnen uitvoeren, zonder dat jij er zelf bij bent. Ik heb veel gesprekken gevoerd met mijn stagebegeleider en gesproken met andere betrokkenen om erachter te komen wat belangrijk is wat in het plan van aanpak moet komen. Ik plande dan afspraken in met mensen die ik nodig had. Bij mijn afstudeerorganisatie was iedereen erg druk met hun eigen werkzaamheden, dus dan kan je niet zomaar iemands kantoor binnenlopen en om hulp vragen. Het vroeg dus om zelfstandigheid en hier probeerde ik netjes mee om te gaan en ook begrip voor te tonen. Dit hield in dat ik hier ook zelf goed rekening mee moest houden. Wanneer ik iets opstuurde naar een collega, kon ik niet verwachten dat ik na twee dagen al reactie had. Verder heb ik de eerste weken veel literatuuronderzoek en deskresearch uitgevoerd om mezelf te verdiepen in het thema van het afstudeerproject. numquam, error, est. Ea, consequatur."

"September 2020 was het dan zover! De start van mijn afstudeerstage bij Huis voor de Sport Groningen waar ik al een langere tijd naar uitgekeken had. Ik had mij netje gekleed en fietste met mooi weer richting de locatie waar ik met mijn afstudeerbegeleidster afgesproken had. Daar eenmaal aangekomen werd ik openlijk ontvangen en stelde ik mijzelf voor aan enkele werknemers die op dat moment aanwezig waren. Dit waren er niet veel helaas.. Dit kwam door de geldende coronamaatregelen waardoor het niet mogelijk was om op kantoor te gaan werken. Dit zorgde ervoor dat ik gedurende de rest van mijn stage voornamelijk vanuit huis moest werken. In de beginperiode bestonden mijn taken vooral uit het verdiepen in het onderwerp, namelijk duurzame inzetbaarheid. Hierdoor deed ik onderzoek op het internet en las ik twee boeken. Daarnaast liep ik met mijn stagebegeleidster mee die een programma, genaamd VitaalSupport, bij een Gronings bedrijf uitvoerde. Dit programma heeft als doel werknemers te motiveren richting een gezonde en actieve leefstijl, waardoor zij duurzamer inzetbaar worden. Helaas kon de uitvoering van het programma bij het Groningse bedrijf door omstandigheden niet meer doorgaan, waardoor ik vanaf dat moment echt alleen maar vanuit huis werkte. Vanaf dat moment lag de focus voornamelijk op het ontwikkelen van mijn afstudeerplan. Hiervoor ging ik met enkele werknemers binnen het bedrijf in gesprek en heb ik vooral veel literatuurstudie uitgevoerd. Langzamerhand kwam ik erachter welk complex praktijkvraagstuk ik op kon gaan lossen waar ik sindsdien met plezier onderzoek naar heb gedaan! numquam, error, est. Ea, consequatur."

"Mijn stage voer ik uit bij Geestelijke Gezondheidszorg Friesland (GGZ). Mijn eerste ervaring was overweldigend, maar wel positief. Het overweldigende was, dat de organisatie heel groot is en ik hierin mijn weg moest vinden en hierin oom in het diepe werd gegooid. Het positieve was, dat ik wel als collega en professional ben behandeld en hierom ook veel vrijheid heb gekregen. Ook was (en is) mijn stagebegeleider heel benaderbaar en hij checkt wekelijks, al vanaf het begin, bij mij hoe het met mij is als persoon.

Ik heb kennisgemaakt met collega’s (psychiaters, behandelaren en verpleegkundigen) door langs te gaan op locaties door heel Friesland. Dat ik heel Friesland door ben geweest, dan heb ik gedaan, omdat mijn opdracht ook in heel Friesland is ingezet. Zo ben ik, naast locaties in Leeuwarden, ook naar Drachten, Heerenveen, Franeker, Sneek en Harlingen geweest. Hiernaast zie ik de CIOS-studenten, waar ik nauw mee samenwerk voor mijn product, vanaf het begin van mijn stage elke maandagochtend.

Qua persoonlijke presentatie heb ik gezorgd, dat ik altijd in sportkleding loop. Dit was ook de vraag van mijn stagebegeleider, zodat wij herkend worden als werknemers vanuit ‘herstel & leefstijl’. Ook heb ik aan het begin van mijn stage een boekje gekregen, met hierin alle eisen binnen de organisatie. Zo mag ik bijvoorbeeld een korte broeken boven de knie dragen, etc. Dit vanwege de doelgroep waarmee we werken.

Op communicatie gebied zorg ik dat ik dagelijks reageer op mailtjes. Dat ik snel en tijdig reageer, daarover heb ik ook complimenten gekregen. Verder zie ik maandelijks mijn focusgroep en heb ik hun vanaf het begin af aan meegenomen in mijn stappen. Mijn focusgroep bestaat uit een psychiater, een leefstijlcoach en de leefstijlcoördinator. Met de CIOS-studenten heb ik dagelijks contact via Whatsapp.

Verder is mijn houding ‘hands on’ en ben ik actief in het benaderen van collega’s en ben ik erg enthousiast over wat ik doe. Wel geef ik ook mijn grenzen aan, dit heb ik in de loop van mijn stage geleerd. Dit kon in het begin beter. Het gaat hier vooral om meer ‘nee’ zeggen.

De eerste weken heb ik vooral een band gevormd met de mensen waarmee ik nauw samen ging werken. Ook heb ik vergaderingen bijgewoond binnen de organisatie, om zo meer te weten te komen over afdelingen en interne organisatieprocessen. Vanuit hier heb ik een beeld gevormd van de praktijkcontext en het vraagstuk. Tevens is een begin gemaakt met het verzamelen informatie met betrekking tot het vraagstuk, om meer gericht de onderzoeks- en ontwerpfase in te gaan."

"Even kort voorstellen, ik ben Jan de Vries en studeer af binnen de Hanzehogeschool op het project COP4HL Europapark. Dit is een Erasmus+ Knowledge Alliance project van de Europese Unie. Wat dit voor mijn stage betekend is dat ik geen vast kantoor of werkplaats heb. Het project speelt zich af in het Europapark en dat is dan ook mijn werkplaats. Voor het begin van mijn stage betekende dit dat de eerste samenkomst die ik had met mijn stage plaatsvond in de fitness van het Europapark.

Tijdens mijn eerste stagedag was ik natuurlijk best zenuwachtig en dus al 2 uur voordat ik weg moest was ik al wakker. Ik heb ervoor gezorgd dat ik die dag er fris uitzag en dus goed in de kleren en fris gedoucht de deur uit ging. Toen ben ik met de trein naar het Europapark afgereisd. Hoe ik hier zou komen heb ik de dag daarvoor ruimschoots opgezocht. Eenmaal aangekomen was ik 30 minuten te vroeg en ging ik bij de receptie vragen naar mijn stagebegeleider. Toen deze eenmaal gearriveerd was zijn we eerst een rondje door de wijk gelopen om hier feeling voor te krijgen. Ik kreeg samen met mijn mede afstudeerder te horen wat er binnen het project gebeurd was en wat de impact op de wijk zelf was. Dit heb ik allemaal genotuleerd en ervoor gezorgd dat dit voor mij in de toekomst meteen parate kennis was. Verder hebben we een aantal key-actors binnen de wijk ontmoet die ook binnen het project van meerwaarde waren. Hier heb ik mijzelf aan voorgesteld en dezelfde dag deze op linked-in toegevoegd om beter de namen te kunnen herkennen. De dag hebben we afgesloten met een zitting op het terras van een lokale koffiebar.

De weken die daarop volgden stonden in het teken van hetzelfde, veel in de wijk zijn en regelmatig op locatie sfeer proeven bij de wijk. Dit werd gedaan om jezelf te laten zien en eventuele vraagstukken binnen het project en de wijk te herkennen. De eerste weken stonden dan ook in het teken van met een brede blik de context opnemen. Snappen wat er speelt in de omgeving en binnen het project. Om dit goed voor ogen te krijgen nam ik ook veel documenten over het project door en sprak ik met projectleiders en betrokkenen van vergelijkbare projecten. Mijn voordeel was daarnaast dat er een congres georganiseerd werd als afsluiting en samenvatting van het project. Door hierbij aanwezig te zijn is mijn uiteindelijk vraagstuk naar voren gekomen."

"Ik ben Jildau en ik loop mijn stage bij Sportstad Heerenveen op de maatschappelijke afdeling. De eerste keer was natuurlijk best wel spannend, maar omdat ik vroeger altijd had gesport in Sportstad Heerenveen kende ik best wel veel mensen. Daarnaast gaf ik ook meteen aan wat ik verwachtte van mijn stage en waar mijn krachten lagen. Ook had ik aangegeven dat ik graag in het zwembad mee wou draaien, hierdoor leerde ik de organisatie nog beter kennen en ik heb affiniteit met zwemmen en watersport.

De studenten begonnen met een inwerkdag. Tijdens deze dag kregen wij een rondleiding en leerde wij de mensen die op kantoor zaten kennen. Daarnaast kreeg ik een werkplek, wat ik heel fijn vond, want dan heb je gewoon een vaste plek waar je kan werken.

Ook kregen wij al vrij snel opdrachten, dit waren niet meteen enorme opdrachten, maar het gaf wel een gevoel dat je iets bij kon dragen bij de organisatie.

Ik zorgde ervoor dat ik professioneel overkwam. Dit kon met kleding zijn, maar ook je houding is enorm belangrijk. Zelf merkte ik dat ik heel veel wou doen en veel zelfstandig wou doen. Maar als je nieuw in een organisatie komt, moeten zij jou natuurlijk eerst goed leren kennen, voordat je veel verantwoordelijkheid krijgt. Dit vond ik in het begin wel lastig, dat ik mij meer op de achtergrond moest houden. Later toen de organisatie mij beter leerde kennen, kreeg ik meer taken en verantwoordelijkheid en mocht ik meer zelf doen, dat gaf mij een goed gevoel."

"Ik loop stage bij COP4HL, COP4HL is een Erasmus+/Knowledge Alliance project waarbinnen de speerpunten Healthy Ageing en Ondernemerschap van de Hanzehogeschool Groningen op unieke wijze gecombineerd worden. Mijn stagebegeleider is Harold Hofenk, de projectmanager van de lokale COP in het Europapark evenals een beoordelaar van de scripties wat het af en toe wel iets gemakkelijker maakt. Ik werd meteen met open armen ontvangen en heb veel met hem en mijn mede stagegenoot, Jan de Vries, gesproken. We zijn meerdere keren door de wijk gelopen om elkaar en de context te leren kennen. Dit creëerde een vertrouwensband waarna we aan de slag konden, dat begon met een brainstormsessie over de interesses voor het aankomende jaar. Ik probeerde mezelf goed te presenteren door een open houding, nette kleding en een transparante manier van communiceren."

"Ik werd erg enthousiast ontvangen. Het jaar voordat ik begon met afstuderen was ik al in contact gekomen met het bedrijf en ook al bekend met mijn collega’s. Dit scheelde dus een hoop. Snowsports Nederland is niet zo groot qua medewerkers. Iedereen die werkzaam is binnen het bedrijf werkt op hetzelfde kantoor en daar lunch je ook mee samen. Collega’s en andere stagiaires leren kennen ging erg gemoedelijk en voelde gelijk vertrouwd.

De eerste week ben ik vooral bezig geweest met het leren kennen van het bedrijf, de werkzaamheden en toegang krijgen tot een e-mail adres, de drive etc. Eigenlijk wat meer praktische dingen. De eerste maand ben ik gelijk al begonnen met onderzoeken, dit kon al zo snel omdat ik ruim van tevoren een plan had gemaakt van hoe mijn afstudeerplan eruit zou komen te zien.

Ik heb mijzelf professioneel opgesteld binnen het bedrijf, ik ben gelijk goed aan het werk gegaan en laten zien wat ik kan. De communicatie binnen het bedrijf verliep erg soepel en ik kon met alle vragen bij iedereen terecht."

"Ik ben Lisanne en loop stage bij de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie in Utrecht. Mijn eerste stagedag bestond uit een personeelsuitje. Erg spannend want je ontmoet alle medewerkers van de organisatie in een keer en je weet niet wat je te wachten staat. Bij aankomst werd ik vriendelijk ontvangen en bij het welkom praatje/ Introductie van organisatie kreeg ik zelfs een bos bloemen als ‘welkomscadeautje’. Ik heb die dag de meeste medewerkers gesproken en zo was het op kantoor de weken erna erg prettig omdat je iedereen al kende. Het personeelsuitje was een hele dag waarbij er gegolft, geborreld en gedineerd werd. Bij de golf is er een kledingvoorschrift waar iedereen zich aan houdt. De week erop begon ik op kantoor waar ik eerst in gesprek ging met andere medewerkers en afdelingen wat de mogelijkheden waren en met intern onderzoek over de organisatie zelf. Iedereen binnen de organisatie is ontzettend vriendelijk, geïnteresseerd, sociaal en je wordt behandeld als iedere andere werknemer waardoor ik me snel op mijn gemak voelde en met plezier naar kantoor ging."

"Mijn eerste weken stage voelden meteen erg vertrouwd aan. Dit kwam omdat ik terugkwam op de stageplek waar ik mijn 2e jaars stage ook gedaan heb. Nu met een andere rol uiteraard. Ik werd met open armen ontvangen en veel collega’s herkende me nog.

Naast mijn afstudeeropdracht gaf ik ook leiding aan de nieuwe tweedejaars sportkunde stagiaires. Dit was nog wel even wennen, ik kende hun nog niet en wist nog niet precies waar zij goed en minder goed in waren. Omdat zij in de eerste periode maar 1 stage dag per week hadden ging hier ook wel een aantal weken overheen.

De eerste weken staan in het thema van een plekje vinden op je stage. Ik heb dat gedaan door een aantal lessen te geven in het introductieprogramma van de eerstejaars studenten. Hierdoor leerde ik meteen mijn collega’s en de studenten kennen. Vanaf het begin hadden wij als team wekelijks een vergadering. Dit was een mooie manier om samen in de werkzaamheden te rollen.

Op een van de eerste dagen kwam het docenten team waar wij veel mee zouden samenwerken samen. Wij hebben ons zelf in die bijeenkomst ook even voorgesteld. Daarnaast hebben wij een interne mail verstuurd waarin wij ons nogmaals voorstelde.

Zelf vind ik je eigen houding en hoe je jezelf presenteert zeker in het begin erg belangrijk. Daarom zorgde ik ervoor dat ik altijd kleding aan had van mijn stagebedrijf en dat ik mijn afspraken na kwam. In mijn eerste weken stelde ik me wat bescheiden op. Ik had al wel wat ervaring op mijn stageplek maar ik was er ook een tijdje uit geweest. In de loop van de tijd heb ik me mijn taken weer eigen gemaakt en veranderde mijn houding hierin ook.

Naast het vele lesgeven heb ik me in de eerste weken verdiept in welke vraagstukken er lagen bij mijn stage organisatie. Ik liep toen snel tegen het vraagstuk aan hoe we dit jaar de stage uren aan gaan invullen nu het lopen van stage erg moeilijk gaat door corona."

"De eerste ervaringen waren erg positief. Voorafgaand aan de zomervakantie heb ik samen met een andere student die bij dezelfde organisatie afstudeert, een gesprek gehad met de werkveldbegeleider over de organisatie zelf en waar de kansen liggen. Ook hebben we direct gesproken over de eigen interesses en heeft de begeleider gekeken hoe wij hier iets mee konden doen binnen de organisatie. Na de zomervakantie werden we vrij gelaten om zelf in de organisatie te kijken en kennis te maken met de medewerkers. Na de eerste paar weken kregen wij onze taken. Dit was erg fijn, want we konden eerst even verkennen voordat we aan de slag gingen.

Bij ons kwamen er gedurende de beginperiode steeds meer studenten bij. We hebben de tijd genomen om elkaar te leren kennen. In het begin konden we nog veel fysiek afspreken, wat fijn was voor de kennismakingen. Ook hebben we een Kahoot gehouden binnen het stageteam om elkaar beter te leren kennen. Hier kwamen feiten en babyfoto’s over iedereen in voor.

Ik heb in het tweede jaar bij dezelfde organisatie stage gelopen, dus veel medewerkers kenden mij al wel. Wel heb ik mezelf wat gepresenteerd door interesse te tonen in de organisatie en het werk en door participeren binnen deze organisatie."

"Mijn eerste stageweken zou ik enerzijds omschrijven als onoverzichtelijk en zoekende, maar anderzijds als prettig en luchtig.

Onoverzichtelijk in de zin dat ik terecht kwam bij een organisatie, de Hanzehogeschool in mijn geval, waarvan ik nog geen idee had hoe de lijntjes liepen. De organisatie waar ik als student al 6 jaar rondliep bleek vele malen groter dan ik dacht. Met elke beantwoorde vraag kwamen er drie nieuwe voor in de plaats.

Zoekende omdat ik binnen die grote organisatie niet zo goed wist wat nou wel en niet relevant was om te noteren in mijn afstudeerplan. De organisatie is groot genoeg om te verzuipen in de informatie en het was zaak om uit te zoeken welke info de moeite waard was om mee te nemen.

Ik heb het overigens ook erg getroffen met mijn stageplek. Wanneer je opdrachtgever bij een Hogeschool werkt, is er veel begrip voor jou als student en de dingen die je nog niet kan of weet. Mijn leerproces heeft altijd voorop gestaan, ook bij mijn opdrachtgever. Dit is lastiger wanneer je stageplek een bedrijf of organisatie is die de komst van een afstudeerstudent ziet als extra mankracht. Mijn tip zou dan ook zijn om daar altijd duidelijk over te zijn naar je opdrachtgever: jouw ontwikkeling heeft de prioriteit. Wanneer er geen ruimte is voor fouten en reflectie dan kan dat een probleem worden tijdens je eigen afstudeertraject.

Ondanks dat de organisatie waar ik terecht kwam en de bult informatie voor mij best groot leken, heb ik de eerste drie weken van mijn stage wel als erg prettig en luchtig ervaren. Met dank aan zowel mijn afstudeerbegeleider als werkveldbegeleider. Beide gaven aan dat de eerste drie weken belangrijk zijn om gewoon op verkenning te gaan en eigenlijk totaal niet bezig te zijn met je vraagstuk of afstudeerplan. Gewoon de mensen leren kennen, vragen stellen, de website bezoeken, stukken lezen, maar puur uit nieuwsgierigheid ipv met het idee dat achter elke stap die je zet een goed idee moet zitten of een duidelijk plan. Het is prima om even te verzuipen in de eerste weken en als je je overgeeft aan het idee dat je niet weet wat je moet doen is het eigenlijk ook best leuk en leerzaam zo’n eerste periode."

Afstudeerplan

Wanneer je eenmaal helemaal thuis bent in jouw afstudeerorganisatie kan je aan de slag gaan! Het is in deze fase van belang dat je voor ogen krijgt hoe je dit jaar in gaat vullen. Wat wordt je onderzoeksvraag? Wat ga je als vaste werkzaamheden doen en hoe geef je deze beide onderwerpen voldoende diepte zodat het afstudeerwaardig is? Allemaal vragen die binnen je Plan van Aanpak behandeld worden!

opstellen van een afstudeerplan (tips 'n tricks)

  • Kies een onderwerp waar je energie van krijgt.
  • Kijk naar behoeftes vanuit je stageorganisatie.
  • Besteed veel tijd aan het goed omschrijven van de aanleiding. Dit maakt (voor jezelf en anderen) de rest vaak veel helderder.
  • Gebruik interviews in de onderbouwing.
  • Laat het overlezen door studiegenoten en je stagebegeleider.
  • Houdt het beoordelingsformulier er altijd naast!

Voorbeelden van voorgaande jaren

Presentatie (tips 'n tricks)

  • Gebruik qua kopjes dezelfde opbouw als het plan van aanpak.
  • Geef je presentatie voor iemand die niet bekend is met het onderwerp. Snapt diegene het nu? Dan heb je het goed gedaan!
  • Gebruik PowerPoint of Prezi.
  • Oefen om binnen de tijdslimiet van 10 minuten te blijven!
  • Overige tips: